HomeBlogStop met loslaten!

Stop met loslaten!

1 augustus 2024
Stop met loslaten!

In mijn praktijk komen veel mensen met de vraag hoe ze kunnen leren loslaten. Wat kom je hier doen, waar wil je aan werken?

  • Ik moet leren mijn kinderen los te laten
  • Ik moet leren mijn ex los te laten
  • Ik wil mijn verdriet loslaten
  • Ik wil mijn verleden loslaten
  • Ik wil mijn dwang loslaten

Ik wil…of ik moet…daar besteden we dan natuurlijk aandacht aan, wil je of moet je? Maar dat is niet de kern bij deze vraag, de vraag is, wie heeft jou verteld dat je los kunt laten?

Ik vermoed dat het een modeterm is. Als opmaat naar een soort verlicht zijn heeft iemand bedacht dat loslaten de oplossing is.

Was dat maar waar. Loslaten lukt niet. Mensen zijn er vaak ook al jaren mee bezig, zonder enig resultaat. En omdat het niet lukt, worden ze boos op zichzelf, wat heel erg schadelijk is trouwens. Loslaten lijkt ze heerlijk, als in een sprookje, ik liet los en alles was opgelost. Nooit meer piekeren, nooit meer het gevoel hebben vast te zitten. Wie wil dat nou niet?

Helaas, ik gooi de sprookjesboeken dicht, loslaten gaat niet. Geen volwassen mensen die “iets” in zijn handen heeft laat dat los. Want wie laat er nou bewust iets op de grond kletteren en….blijft met lege handen achter….Niemand. Kunst dat het niet lukt.

Er is maar een remedie en die heet vastpakken!

En weet je wat zo fijn is van vastpakken, het is een oer beweging. Iedereen die wel eens boven een kinderbedje heeft gestaan, zie dat vastpakken de beweging is die ieder kind wil maken. Wat zeg ik, zelfs in de baarmoeder pakt menig kind de navelstreng al vast. Vastpakken dus….

Nee niet dat gene wat je juist wilt loslaten, dat hoef je niet vast te pakken, de onderliggende rede wel. Daar help ik je graag bij. Het resultaat? Dat je hebt losgelaten zonder dat je er erg in had. Alsof je het nooit in je handen had!

Opzoek naar inzicht en uitzicht? Je bent van harte welkom!
Contact of afspraak
© 2024 Re-Enter